Velikost textu: AAA

Reklama

Mozek je pomalejší než příbor…

Něco na tom bude – kdo pečlivěji a usilovněji žvýká, neztloustne. Nebo – přibere méně, než kdyby jídlo takřka okamžitě spolkl. Jak je to možné?

Ta v první řadě – takto vitamíny svému organismu přímo naservírujete a tím mu usnadníte trávení. Čas hraje pro vás i v tom, že při usilovném žvýkání se dostaví pocit nasycenosti dříve, než odložíte příbor.

Patnáctiminutová štreka

Podle jisté japonské studie je centrum mozku zodpovědné za pocit sytosti nastavené na intenzivní žvýkání a čas nutný k jídlu. Pokud moc pospícháme, připravujeme se o požitek z jídla, ale také máme i přes dostatečnou porci jídla jaksi pocit, že hlad přetrvává. A tak to do sebe pereme dál. Mozek totiž vyšle signál, že už jsme nasyceni, že už máme dost teprve patnáct minut poté, co jsme se do jídla pustili…
Takže si připravte malý talířek (porce na něm vypadá větší než je) a dostatek času – výsledky se záhy dostaví… 

Chutě

citát dne:

Převádějte velké problémy na menší a menší, a ony nakonec přestanou existovat!

Čínské přísloví

Reklama