Dobré a špatné v kuchyni
Jídlo dokáže zázraky – potěšit, pobavit i udělat radost. Ale také dokáže život pěkně znepříjemnit. Dnes vám doporučíme, co je pro vás dobré a také co nikoli v kuchyni. Dobré jsou vždy živé potraviny a mezi ty špatné se řadí především ty s vyskoým obsahem tuku.
Dobré
Živé potraviny – tedy ty, které nebyly uvařeny, udušeny, zmraženy, upečeny ani zpracovány v páře či mikrovlnce. Jsou v původním stavu a obsahují všechny své užitečné enzymy, vitaminy i minerály. Dejte si syrové ovoce, zeleninu, naklíčené obiloviny či semínka!
Špatné
Průmyslově zpracované potraviny - pokud vždy každé jídlo budete dlouho upravovat, zbavíte jej životadárných složek. Taková jídla navíc dodají do těla chemické látky, jako jsou barviva, sladidla a dusičnany, umělé příchuti, bělidla a emulgátory.
Dobré
Zdravé sacharidy – „složené cukry“ se vyskytují v přírodní podobě, nejsou zbavené svých nutričních hodnot a tělo je dokáže snadno a pomalu metabolizovat. Najdete je v ovoci, celozrnném chlebu, rýži či v zelenině.
Špatné
Špatné sacharidy jsou jednoduché sacharidy. Obsahují je potraviny, do kterých je přidáván rafinovaný cukr. Takže třeba čokoláda, koláče, sušenky, sladkosti a výrobky s bílou moukou nebo s loupanou bílou rýží.
Dobré
Biopotraviny - objevte kouzlo biopotravin. Ekologické potraviny jsou vypěstovány na půdách neošetřených chemickými hnojivy a jsou v takovém stavu, jak je nechala vyrůst příroda.
Špatné
Neorganické potraviny - nešetrně pěstované potraviny ošetřované chemicky a vyrostlé z půdy, kde byla použita hnojiva a pesticidy, způsobují četné alergie, protože zbytky toxinů se vám dostávají do těla a poškozují orgány.
Dobré
Rostlinné bílkoviny - jsou pro vaše tělo mnohem lépe stravitelné než ty živočišné. Jsou to především fazole, klíčky a semena.
Špatné
Bílkoviny z tučného masa. Pro většinu lidí je obtížné je rozkládat, takové maso může překyselit krev, nadměrně zatížit ledviny a játra, ničit užitečné bakterie, způsobovat střevní potíže a srdeční problémy.
Dobré
Hodné tuky - jsou nezbytné pro podporu snižování váhy, hladiny cholesterolu v krvi, posílení imunity a výživu rozmnožovacích orgánů, kůže, vlasů i kostní tkáně. Jsou tak důležité, že se jim říká esenciální mastné kyseliny. Najdete je v potravinách, jako jsou ořechy, semena, mořská zelenina, ryby, nebo třeba avokádo.
Špatné
Nasycené živočišné tuky jsou velmi těžké a v těle doslova zkamení, díky nim vám tuhnou tepny a vystavujete se riziku infarktu a mrtvice. Červené maso, vepřové, mléčné výrobky, máslo, sýry obsahují nasycené tuky, s nimiž má tělo mnohem více práce.