Velikost textu: AAA

Reklama

29 tipů, jak ušetřit v kuchyni

Úspory jsou dnes hlavním tématem všech zpráv. My jsme se na ně podívali trochu jinak. Z kuchyně! Díky chytrým nákupům a chytrému vaření můžete každý měsíc uspořit až několik set korun. Pokud máte svůj tip, podělte se o něj a pošlete nám ho do redakce.


Levněji u sporáku

Vařte na hrncích s plochým dnem, čím je nerovnější, tím více energie uniká zbytečně. 
Vybírejte správnou velikost hrnce pro dané množství jídla.
Pokličkou se příprava pokrmu se při použití pokličky zkracuje až třikrát!
Pokrmy duste, vařte v páře a v mikrovlnce. Zachová se tak co možná nejvyšší výživné hodnoty, uvaří se dříve a ušetříte na energii.
Nevařte od oka. Všechny potraviny si před vařením zvažte nebo doměřte, špetka se tak nepromění v celou lžíci.


Pro lepší zasycení

Před hlavním jídlem jezte zeleninu, další porce vám pak stačí menší.

Jako přílohu zkuste levné luštěniny, které navíc rychle zasytí. Aby nenadýmaly, déle je namáčejte.

Uvaříte-li si květák, vodu nevylívejte, ale ještě z ní udělejte polévku pro celou rodinu. Stejně tak připravte vývar z každého vařeného masa.
Vařte větší kusy masa a drůbež vcelku. Z jednoho pečeného kuřete vytvoříte báječnou večeři, ze zbylého masa náplň do chlebů a z kostí ještě skvělou polévku!

Karbanátky budou méně kalorické a »rozmnožíte je«, pokud nahradíte třetinu masa strouhanou mrkví nebo bramborem.

Dvojnásobné množství sněhu ušleháte, když na každý bílek přidáte 1 lžíci studené vody.

Žloutky při šlehání nabudou, když k nim přidáte lžíci vlažné vody.

Když nemáte bílé víno do receptu, stačí v trošce octa rozpustit 2 kostky cukru a zavařit vše do omáčky.

Tvaroh můžete nastavit, nastrouhaným vařeným brambor. Tvarohu přibude a bude jemnější.

Mějte také vždy v mrazáku připravený špenát, který se dá rychle použít téměř na cokoliv.

 

Pro větší trvanlivost jídla

Zelenina (zvláště listová) vydrží v ledničce jako čerstvě několik dní, když ji nejdříve důkladně propláchnete pod tekoucí studenou vodou, pak necháte okapat a zabalíte do alobalu.

Plátky tvrdého sýra vydrží v mikrotenovém sáčku dlouho čerstvé, když k nim přidáte 2 kostky cukru.

Když potřete okraje sýrových plátků olejem, zabráníte jejich předčasnému okorávání.

Nepovedenou drobenku nevyhazujte! Přideje do ní trochu mouky a znovu ji promíchejte.

Přepepřený pokrm zmírníte, když na větší kusy nakrájíte jablka, která vložíte do jídla a krátce povaříte.

Aby chlebíčky a jednohubky do druhého dne neokoraly, přikryjte je v ledničce čistou navlhčenou utěrkou.

Máte-li málo omáčky, dolijte ji vodou. Barvu jí dodá silně zkaramelizovaný cukr. Nakonec omáčku zahustěte moukou a dochuťte dle potřeby.

Nevyhazujte připálené jídlo. Nejdříve vše, co je poživatelné, přelijte do jiného hrnce. Přidejte k tomu čistou korkovou zátku nebo krajíc chleba a povařte. Obojí na sebe naváže příchuť spáleniny.

 

Chytré nakupování

Neberte sebou na nákupy vnuky, podle statistik se takový nákup prodraží až o čtvrtinu!

Nebojte se stát členy klubů spotřebitelů. Většinou z toho vyplývají nezanedbatelné slevy.

Balené vody se nevyplatí kupovat, většině domácností v ČR teče z kohoutku kvalitní pitná voda.

Nakupujte ve velkém a podělte se. Obří balení rýže nebo těstovin vás vyjde podstatně levněji.

Kupujte to, co vydrží. Například ovesné vločky na rozdíl od pečiva neztvrdnou… .

Nechoďte nakupovat hladoví! Je prokázáno, že tak toho nakoupíte mnohem víc a zbytečně.

Chutě

citát dne:

Převádějte velké problémy na menší a menší, a ony nakonec přestanou existovat!

Čínské přísloví

Reklama