Ochutnáme, co chutná vám…
18.11.2009
Receptů na nejrůznější jídla jsou na internetu miliony. My bychom však chtěli dát přednost těm vašim – ověřeným. A je jedno, zda jste je vymysleli vy, zda jste je zdědili či jen „převzali“. Těšíme se na ně na adrese recepty@padesatpetplus.cz. Jako první nám poslala své vyzkoušené recepty Zdenka Jelínková z Rudoltic u Ústí nad Orlicí.
Maso
Kuřecí rychlovka
Suroviny: 3 kuřecí prsíčka, 150 g strouhaného eidamu, 1 větší cibulka, 150 g žampionů, 1 smetana, sůl, grilovací koření
Postup: Kuřecí prsa nakrájíme na tenké plátky, rozklepeme, posolíme a posypeme grilovacím kořením. Sýr nastrouháme, cibulku nakrájíme najemno a žampiony na kostičky - vše promícháme v míse. Do zapékací mísy vrstvíme maso a připravenou směs. Končíme masem, které posypeme lehce strouhaným sýrem. Zalijeme smetanou a necháme v lednici přes noc proležet. Druhý den zapékáme asi 45 min. v troubě.
Po mírném vychládnutí rozkrájíme na kostky a podáváme s vařenými bramborami. Můžeme polít šťávou, která se vypeče z masa a žampionů. Je to rychlé a výborné jídlo, vzkazuje paní Jelínková.
Ražniči na plechu
Suroviny: 500 g kuřecích řízků, 500 g drůbežích jater, 200 g anglické slaniny, 1 červená paprika, 1 zelená paprika, 2 nožičky oblíbené klobásy, 2 nožičky tenkých párků, cibule podle chuti, olej, sůl, grilovací koření, pepř
Postup: Kuřecí řízky a játra nakrájíme na větší kostky, klobásu na kolečka, anglickou na kostičky, párky nakrájíme na menší kousky a kraje nakrojíme jako když opékáme buřty, krásně se rozevřou a na talíři to pěkně vypadá. Papriky zbavíme jádřinců, nakrájíme na širší proužky, pokrájíme cibuli (velkou na silnější kolečka, malou na půlky nebo čtvrtky). Všechno smícháme a nasypeme na plech s vyšším okrajem. Pokropíme trochu olejem, osolíme a opepříme, posypeme grilovacím kořením. Upečeme doměkka. Podáváme s rýží nebo bramborami.
Toto ražniči nemá chybu, komu jsem recept dala – chválí. Je to rychlé, velice chutné a při použití paprik různé barvy i vzhledově lákavé. A také se to dá po upečení zamrazit.
Různé
Koláč z olomouckých syrečků
Přísady: 250 g polohrubé mouky, jedno balení (125 g) olomouckých syrečků, 300 g bílého jogurtu, 1 vejce, 100 g anglické (oravské) slaniny, 1/2 prášku do pečiva, kmín, sůl, oregáno
Postup: Mouku, kypřící prášek, jogurt a vajíčko dáme do mísy a vypracujeme těsto. Koláčovou formu (o průměru cca 26 cm) vymažeme olejem a vložíme do ní vypracované těsto. Navlhčenou rukou ho rovnoměrně rozprostřeme po celé ploše. Tvarůžky a slaninu nakrájíme na drobné kostičky, promícháme a navrstvíme na těsto. Posypeme celým kmínem a oregánem. Solíme minimálně nebo vůbec (syrečky a slanina jsou slané dost). Pečeme (v předem vyhřáté troubě) dozlatova, při teplotě 180 °C, cca 30 minut.
Při pečení vzniká příjemná, kořeněná vůně. Nemusíte se vůbec obávat nějakého zápachu (vyzkoušeno). Je to rychlá, jednoduchá a vynikající slaná buchta. Malinko se může osolit i vrstva těsta. Určitě přidat trochu muškátového oříšku, pepře. Tak se mi koláč povedl, musela jsem si ho vyfotit. Jak chutná studený, nevím, snědl se ještě teplý...
Sladké tečky
Lívance s jablky
Suroviny: 500 ml mléka, 200 ml 12% smetany, 1 vanilkový cukr, špetka soli, 20 až 22 lžic hladké mouky, 21 g droždí, 1 lžíce cukru, 3 vejce, 3 až 4 jablka oloupaná a nakrájená na kostičky, olej na smažení, skořicový cukr na obalení
Postup: Mléko ohřejeme, vyšleháme s vejci, oběma cukry, droždím, solí. Zašleháme mouku a vsypeme nakrájená jablíčka, která jen tak vmícháme, již nešleháme. Dáme na teplé místo vykynout. Na oleji smažíme malé lívanečky, které obalujeme ve skořicovém cukru.