Velikost textu: AAA

Reklama

Halí, belí, kachna v zelí…

18.11.2009

Není možné být stále jenom na dietách. K životu potřebujeme i radost z jídla! Požádali jsme Miroslava Kuchaře, majitele pražského hotelu Diana, patřícího podle hodnocení Grand restaurant k šéfkuchařským špičkám, aby doporučil našim čtenářům něco chutného na zub.

Kachna 

Pan Kuchař peče „na základu“. Pro dvoukilovou kachnu jej tvoří zhruba 0,5 kg sádla. Nakrájí se na kostičky, rozškvaří, přidají dvě velké cibule a nasolená a okmínovaná kachna, pěkně zalitá základem, už putuje do trouby. 

Doba pečení 

Při zhruba 200 stupních se kachna peče asi hodinu.
Zelí  Cenný zdroj kyseliny listové. Je i zdrojem vitamínu C a B12, který aktivuje mozkovou činnost a podporuje nervovou soustavu. Kuchyňská úprava má být opatrná, aby se neporušily léčivé účinky zelí.

Kombinace zelí 

K chutné kachničce je ideální kombinace červeného i bílého zelí.  Jen pro informaci – červené zelí obsahuje dvakrát více železa, než zelí bílé.

Špekové knedlíky 

Tradiční lahůdka českých talířů. Houska se nakrájí na kostky, opraží do zlatova a ke slovu opět přijde „základ“. Anglická slanina, nebo bůček, pokrájené na kostičky a osmažené s cibulí. Přidá se hrubá mouka, sůl, petržel kudrnka a vypracuje tužší těsto. Tvoří se koule, které se ve vroucí vodě vaří cca 25 – 30 minut.

Jaký nápoj k jídlu doporučit 

Pan Kuchař jednoznačně k tomuto pokrmu doporučuje červené víno, nejlépe Zweigeltriebe.


Restaurace Diana v Praze 9, kterou Miroslav Kuchař se svou paní už sedmnáct let vede, patří u nás k těm nejvyhlášenějším. Tradiční kuchyně, řada specialit se zvěřinou, vysoká kvalita. Pokud jde o výběr menu, tvrdí, že bychom měli dávat přednost pokrmům, které pocházejí z našeho regionu. A hledat čerstvé a kvalitní suroviny. V kuchyni je to základ úspěchu. (více na www.hoteldiana.cz)

Jana Šrámková

Chutě

citát dne:

Převádějte velké problémy na menší a menší, a ony nakonec přestanou existovat!

Čínské přísloví

Reklama