Velikost textu: AAA

Reklama

Divadelní premiéry pro jaro 2011

Národní divadlo připravilo už prosinci dvě novinky, v lednu následuje celá řada premiér v ostatních divadlech. Za zhlédnutí určitě stojí nové představení Našich furiantů v Divadle v Dlouhé. A příjemným překvapením se může stát novinka Ypsilonky, autorská hra Deadline,  kterou nastudoval režisér Braňo Holička v hlavní roli s Tomášem Klusem.
Divadlo v Dlouhé: Naši furianti

Skvělé dílo Ladislava Stroupežnického „ze zlatého fondu české dramatiky“, Naši furianti, chystá pro své diváky Divadlo v Dlouhé. Prostý příběh pojednává o tom, co všechno se v obci Honice seběhlo kolem volby ponocného, jak tato malá událost rozvířila události „politické“ a malicherným sporem rozdělila obecní radu: bohatí sedláci se furiantsky triumfují a demonstrují svou moc a odhalují svou tvrdohlavost, zaslepenost, pýchu i naivní lišáctví. Text inscenace vychází ze slavné úpravy Miroslava Macháčka a pro potřeby souboru do ní jemně zasáhl Jan Borna. Premiéra 15. 1. 2011, nejbližší reprízy 17. a 29. 1. 2011.

 

Studio Ypsilon: Deadline

Nová autorská inscenace Braňa Holička Deadline bude jeho premiérou na „velké scéně“ Ypsilonky. Navíc si přizval speciálního hosta, Tomáše Kluse, který se krom herecké práce ujal i hudebního doprovodu. Chcete nahoru? A co všechno jste ochotni pro to udělat? Přijmete pozvání na životní večírek? / Firma vás potřebuje. Korporace vám jde po krku. Musíte být vždycky o kr(o)k napřed. / Někdo chce jen pracovat, někdo chce moc a někdo si chce moc hrát. Hrát si s mocí. / Hra o jednom večeru, v jehož průběhu se neznámí lidé sejdou na neznámém místě. Všichni tak trochu prahnou po kariéře a uznání. Všichni se chtějí bavit. A všichni jsou normální. Nebo ne? Premiéra 21. a 23. 1. 2011.

 

Divadlo DISK: Hamlet

Přestože by název hry naznačoval, že se 4. ročník katedry alternativního a loutkového divadla DAMU pouští do Shakespeara, není tomu tak. Jde o autorský projekt s podtitulem „normalizace na prknech, která znamenají svět“. Anotace na webových stránkách Divadla Disk doslova říká: „Hra o dobách, kdy naše zahrada byla plná plevele a nevzkvétala. O všudypřítomném předstírání a o tom, že všichni hrajeme divadlo. Pro všechny, kdo mají občas pocit, že to stojí za…“ Premiéra 28. 1. 2011.

 

Národní divadlo: Špinavé ruce

Drama Jeana Paula Sartra o sedmi obrazech se odehrává na politickém pozadí imaginární země na konci druhé světové války. Idealista Hugo, buržoazní jedináček, člen komunistické strany v nejmenované východoevropské zemi má na pokyn tajné frakce zavraždit jejího generálního tajemníka Hoederera. Končí válka a strana je ještě v ilegalitě, ale brzy z ní má vystoupit a ujmout se značné části moci. Hugovi se podaří stát se Hoedererovým sekretářem a svého šéfa nakonec zavraždit, avšak pravou příčinou činu se stane žárlivost. Premiéra 3. 12. 2010, nejbližší reprízy v lednu 2011.

 

Národní divadlo: Nápoj lásky

Komická opera Gaetana Donizettiho z roku 1832 je divácky velmi oblíbená. Děj je komickou parafrází na pověst o Tristanovi a Izoldě, kterou hlavní hrdinka Donizettiho opery, bohatá a krásná Adina také předčítá své přítelkyni. Do Adiny je marně zamilován mladý plachý venkovan Nemorino. Situaci navíc zkomplikuje příchod vojáků, vedených seržantem Belcorem, který se Adině začne dvořit, a příchod mastičkáře Dulcamara. Opera je vděčnou hereckou i pěveckou příležitostí, stejně jako divácky atraktivním titulem, který pro Národní divadlo připravila tvůrčí dvojice Simone Sandroni a Lenka Flory, známá především díky svému tanečnímu souboru Déja Donné. Premiéra 15. 12. 2010, nejbližší reprízy v lednu 2011.


 

Tipy & akce

citát dne:

Převádějte velké problémy na menší a menší, a ony nakonec přestanou existovat!

Čínské přísloví

Reklama